

Dünyanın en çok kullanılan CMS türü script olan WordPress site hızını arttırmak için sizlere bu yazıyı hazırladık.
WordPress bilindiği üzere aslında bir blog sitesi olarak ortaya çıkmış olsa da, geliştirilmesiyle birlikte portal, kurumsal sitesi ve hatta e-ticaret sitesi haline bile dönüşebilen bir yapıya büründü. Genel olarak yapılamayacak bir şey yok gibi diyebiliriz. Ancak WordPress eklentiler ve türlü özellikler ile birleştirilince aşırı yavaşlama ortaya çıkmaktadır. Bunun da elbet çözümleri var. Özellikle Google son yaptığı güncellemede site açılış hızı ve sayfa dolaşım hızı düşük olan siteleri sıralamada daha üst noktalara çıkartmakta. Yani site hızını arttırmanız en büyük SEO çalışmalarından biri de olmaktadır.
WordPress Site Hızını Arttırmak İçin Yapılması Gerekenler
1) WordPress Tema Seçimi
WordPress’de en çok site hızını etkileyen faktörlerden biri temadır. Tema ne kadar karmaşık yapıya sahipse ne kadar alengirli özellik barındırıyorsa bu da çok fazla eklenti ile çalıştığı anlamına gelmekte. Ücretli olarak alacağınız temalarda özellikle en çok dikkat etmeniz gerekenler Google Pagespeed ve Gtmetrix skorlarına bakmak olmalıdır.
Temanın ne kadar minimal olması ne kadar temiz bir tema olması hız için size bir artık olacaktır. Temanızda çok fazla CSS ve özellikle JS kullanımının az olduğuna bakmalısınız. Var olan CSS ve JS dosyalarının minifiy yani sıkıştırılmış olarak özellikle de combine edilerek tek bir dosyada barındırılması ile size ek avantaj sağlayacaktır. Bunu türlü eklentiler veya Litespeed Cache de yapabiliyor ancak Google Pagespeed’de Litesped’ın oluşturduğu bu ekstra kombine ve minifiy edilmiş dosya için uyarı verebiliyor. Bu yüzden temanın kendisinde bu özellik olması sizi bir dertten kurtaracaktır.
2) WordPress Eklentilerinin Azaltılması
WordPress için eklentiler olmazsa olmazlardan evet ancak WordPress’de sorgu sayısını en çok arttıran ve yavaşlamaya sebep olan en büyük etkenlerden biri bu. Gereksiz olan eklentilerden kurtulun. Bir çok gerekli özelliği tek bir tema barındırıyorsa başka tema ile bunu karşılamaya çalışmayın. Buna en güzel örnek olarak, örneğin bir SEO eklentisi olarak Rank Math kullanıyorsunuz. Ancak bir de ekstra olarak no follow linkler için bir No Follow Link eklentisi kurmuşsunuz. Rank Math içerisinde zaten nofollow özelliği barınıyor. Diğer eklenti ise gereksiz. Ve yine diğer gereksiz eklentilerinizi tespit ederek bunları etkinsizleştirebilirsiniz.

3) WordPress Eklentilerinin Artıklarını Silin
WordPress’de eklentileri kurdunuz ve bir süre sonra eklenti geliştirilmesi durdu veya eklenti artık işinize yaramıyor ve sildiniz. Evet sildiniz iyi güzel ancak eklenti aslında hala veritabanınızda barınıyor. Hatta bazı eklentiler WordPress veritabanınızda sorgu işlemleri yapamaya da devam ediyor. Kullanmadığınız bir eklenti yüzüden yine siteniz fazla sorgu nedeniyle yavaşlıyor ne yazık ki. Bunun için sitenizin veritabanında manuel olarak temizleme işlemi yapmalısınız. Ya da ücretsiz bir eklenti olan Plugins Garbage Collector adlı eklenti ile bu tabloları görebilir, manuel veya otomatik olarak silebilir, böylelikle sitenizi hızlandırabilirsiniz.
4) WordPress için Barındırma (Hosting) Seçimi
Çok fazla insanın pek önemsemeden ya da ucuza kaçarak bu konuyu halletmeye çalıştığını görmek mümkün. Aslında doğru bir sunucu seçimi WordPress’in hız konusundaki en önemli noktası. Yüzlerce binlerce barındırma hizmeti veren firma var ancak düzgün performans alan bir barındırma (hosting) sağlayan firma sayısı iki elin parmaklarının sayısını geçmeyecektir. Bir çok firmanın WordPress için özel barındırma (hosting) vermeye başladığını da görüyoruz. Ancak bunun sayısı da çok fazla değil. Bir de şansınıza çok iyi randıman gösteren sunucunun düşmesi şansı da var. Tüm bunların yerine VDS veya VPS kiralayarak kendi yapılandırmanızı yapmak olacaktır.
Özellikle WordPress için en az PHP sürümünün 7.2 olmasına ve sunucu da OpenLitespeed veya Litespeed desteğinin olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
5) Görselleri Sıkıştırın
WordPress’in son sürümlerinde gelen bir özellikle görselleri eklediğinizde ufak da olsa bir sıkıştırma yapabiliyor ancak çok yeterli değil. Bunun için eklentiler gerekebilir. Ücretsiz bir eklenti olan ReSmush.it eklentisi ile bu konuyu çözümleyebilirsiniz. Resim sıkıştırma kalitesini ön tanımlı veya önerilen olarak 92 gösterse de siz 85 yapmanız yeterli olacaktır. Böylelikle daha iyi bir boyut kazanırsınız. Orijinal dosyaları da silinmesinin ayarını yaparsanız, sitenizde bolca alan tasarrufu da sağlamanız mümkün. Litespeed Cache’in Mart 2020 gibi gelen bir güncellemesinde Quic.load üzerinden de görsellerin sıkıştırılması ve webp uzantılı sağlanması özelliği geldi ancak yeterli gelmeyebilir. Resmush.it yerine de ücretli eklentileri tercih edebilirsiniz.
6) Önbellekleme (Cache) ve CDN Kullanın
Cache site hızını en çok etkileyen faktörlerden biri. Olmazsa olmaz diyebiliriz. Son dönemlerin en iyi Cache eklentisi ücretsiz sunulan Litespeed Cache eklentisi. “Litespeed Cache Ayarları” konumuzdan en uygun ayarları uygulayabilirsiniz. Yine WP Rocket, Super Cache vb. türden ücretli veya ücretsiz cache eklentileri kullanabilirsiniz.
CDN olarak genellikle Cloudflare kullanılmakta. Ücretsiz hesap işinizi görecektir. Litespeed’in son güncellemesi ile Quic.loud ile entegreli geldiğini görüyoruz. Quic.loud CDN hizmetini de Litespeed Cache eklentisi ile kullanabilirsiniz. Yine Litespeed Cache eklentisinin içerisinde Cloudflare CDN entegrasyonu bulunmaktadır.
WordPress site hızını etkileyen faktörlerin büyük bir kısmı bunlar. Sitenize eklediğiniz Google Analytic, Adsense, Yandex Metrica vb. izleme kodları da sitenizin açılış hızına en çok etki eden faktörlerdendir. Google Adsense veya farklı bir reklam firması kullanıyorsanız reklam sayınızı düşürerek bunun önüne geçebilirsiniz. Bunun yanında eğer ki trafik izlemek için yine Google’ın servisini kullanıyorsanız Yandex’in servisini kullanmayarak site hızında gözle görülür bir artış yakalayabilirsiniz.