OturanBilge.com'da Yazar Olmak İster Misiniz?

Teknoloji

WordPress Litespeed Cache Ayarları 2020

litespeed wordpress cache eklentisi ayarlari
Wordpress Litespeed Cache Ayarları

hızını arttırmak için Litespeed Cache ayarlarının doğru yapılandırılması artık olmazsa olmazlardan. Dünyada en çok kulanılan website scripti olan eskisinden daha karmaşık br yapıya sahip. Türlü eklentilerle desteklenen temalar ve gerekli eklentilerle birlikte WordPress aşırı yavaşlıyor.

Google’ın son yaptığı SEO güncellemelerinde de hızlı olan sitelerin sıralamalarında daha ön planda sıralandığını görmekteyiz. Yani sayfa açılış hızınız ve sayfalarınız arası dolaşım süresi ne kadar kısa sürüyorsa o kadar da Google sıralamalarında yukarıları oynarsınız şeklinde bir açıklamada bulunsak yanlış olmayacaktır.

Dediğimiz gibi Wodpress’de site hızını etkileyen bir çok faktör yer alıyor. “WordPress Site Hızını Etkileyen Faktörler” konusuna göz geçirmenizi tavsiye ederiz.

Litespeed Cache Ayarları

1) LiteSpeed Cache Eklentisi Cache Sekmesi Ayarları

1) Cache Ayarları

Litespeed Cache sekmesinde yer alan Cache genel ayarlarını alttaki görseldeki yapabilirsiniz. Ön tanımlı olanlarda zaten bir çoğu açık halde geliyor. Sitenizde bozulma yaraırsa kapalı konuma getirebilirsiniz.

Wordpress Litespeed Cache Ayarları
Litespeed Cache Ayarları

2) TTL Ayarları

Bu bölümde herhangi bir değişiklik yapamnıza pek gerek yok. Bu yüzden bu bölümü geçiyoruz.

3) Purge Ayarları

Bu bölümde de pek ayar yapmanıza gerek yok. Sadece “Purge All On Upgrade” ve “Serve Stale” açık konumuna getirmeniz yeterli.

4) Exclude

Herhangi bir ayar yapmanıza gerek yok.

5) ESI

Aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.

Wordpress Litespeed Cache Ayarları
Litespeed Cache Ayarları

6) Object Cache

Bu bölüm WordPress’in yönetim panelinin önbellekleme sistemi için. Arka plan hızlı olmasını istiyorsanız aşaıdaki gibi ayarları yapabilirsiniz.

Wordpress Litespeed Cache Ayarları
WordPress Litespeed Cache Ayarları

7) Browser Cache

Bu ise tarayıcı ön belleğini kullanmak için bir ayar. Bunun yapılması oldukça önemli diyebiliriz. Siteye giren kişinin tarayıcısı sitenizi önbellekleme yaparak bir çok dosyanın yeniden indirilmemesini sağlar ve daha hızlı sayfa dolaşımı sağlar. Browser Cache kısmını açık yapmanız yeerli Browser Cache TTL kısmına dokunmanıza gerek yok.

8) Advanced

Bu bölümde dokunmanız gereken bir yer yok o yüzden geçiyoruz.

2) LiteSpeed Cache Page Optimization Sekmesi Ayarları

1) CSS Ayarları

Temanızda eğer ki CSS kodları minify ve kombine yapılmamış durumdaysa CSS Minify ve CSS Combine kısımlarını açık yapamınızı tavsiye ederim.

Load CSS Asynchronously açmanız durumunda bazı temalarda bozulmalar olabiliyor. Temanızda bozulma olursa kapalı duruma getirebilirsiniz.

Font Display Optimization kısmı css içerisinde font diplay özelliğini değiştirmekte. Genellikle işe yaramıyor. Tema CSS içerisinde font display manuel olarak da değiştirebilirsiniz. Swap veya block tercih etmelisiniz. Ben swap tercih ediyorum. Bunu yapmadığınız taktirde Pagespeed’de bu konuda düzeltme yapmanız konusunda uyarı alabilirsiniz.

Wordpress Litespeed Cache Ayarları
WordPress Litespeed Cache Ayarları

2) JS Ayarları

CSS ayarlarında olduğu gibi, temanızda eğer ki JS kodları minify ve kombine yapılmamış durumdaysa JS Minify ve JS Combine kısımlarını açık yapamınızı tavsiye ederim.

Wordpress Litespeed Cache Ayarları
WordPress Litespeed Cache Ayarları

3) Optimizasyon Ayarları

Burada HTML, CSS ve JS minifiy açık konumda olmasını tavsiye ederim.

Prefetch ayarları kısmında yer alanları sitenizde kullandığınız 3. taraf kodlara ait adresleri girebilirsiniz. 3. taraf kodlar için Pagespeed’de yer alan uyarı kısmında görebilirsiniz. Ya da bu bölümü es geçebilirsiniz.

WordPress emojilerini kullanıyorsanız Remove WordPress Emoji kısmını kapalı konumda tutabilirsiniz.

Wordpress Litespeed Cache Ayarları
WordPress Litespeed Cache Ayarları

4) Medya Ayarları

Burası görsellerin ayar sayfası. Görsellerin sitede yavaşlığını etkilememesi ve kaydırdıkça yüklenmesi için Lazy Load Images kısmını açık yapmanızı öneririm.

Diğer bölümler olduğu gibi kalabilir.

5) Media Excludes

Bu bölümü geçebilirsiniz.

6) Discussion Settings

Gravatar kullanmıyorsanız iki alanı da açık yapabilirsiniz. Bu bölümü direkt geçin derim.

7) Tuning Ayarları

“Combined CSS Priority” ve “Combined JS Priority” bölümlerini açık yapmanız yeterli.

Page Optimization ve Cache Bölümlerindeki ayarları yaptıktan sonra aktif halini görmek için, Toolbox sekmesine girin ve “Purge All” butonuna tıklayın. Böylelikle tüm yapılandırmanız aktif hale gelecektir.

Genel olarak Litespeed ayarları bu şekilde. CDN kurulumu veya Quic.Load entegrasyonunu bir başka konuda anlatmaya çalışacağım.

Related posts
Teknoloji

Harici Hard Disk Bilgisayar Donma Sorunu Çözümü

Teknoloji

Google Play Uygulamaları Güvenli Mi?

TeknolojiYaşam

Tarihin en rahatsız edici tıbbi tedavileri

Teknoloji

Android için PlayStation 1 Emülatörü

E-Bültenimize Abone Olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir