

Whatsapp’a alternatif mesajlaşma uygulamaları neler sorularını son zamanlarda çok arar olduk. Bunun temel nedeni Whatsapp’ın sürekli olarak çökmesi. Dünya’nın en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması olan Whatsapp’ı, Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg satın almıştı. Ancak zaman zaman Facebook ve Instagram da çökmeler oluşmakta buna paralel Whatsapp’a da erişim kopuklukları meydana gelmektedir.
Whatsapp Facebook’a bağlı olduğu için kişilerin verilerinin bir şekilde depolanması ve reklamların kişilere yönelik çıkarılması bireylerin acaba takip mi ediliyorum diye sorgulanmasına neden olmaktadır. Ayrıca kimi zaman güvenlik sorunlarının da olabileceği, hatta takip edileceği konusunda şüphelere düşmektedir. Bu yüzden size alternatif olacak 5 mesajlaşma uygulamasını önereceğiz.
İçindekiler
5) Line

Line uzun yıllardır bir çok ülke kullanıcıları tarafından kullanılan bir mesajlaşma uygulamasıdır. Whatsapp’a benzer şekilde bir düzeni olsa da aynı zamanda bir sosyal medya aracı gibi gruplar yer almaktadır.
4) imo

imo genel olarak kaliteli video görüşmeleri için kullanılmaktadır. Bir çok ülkede kullanılan imo’yu en çok yasaklar ülkesi olan İran’da kullananların sayısı azımsanmayacak kadar yüksek.
3) Viber

Whatsapp kadar eski olan bir uygulama olan Viber ilk çıktığı zamanlarda Whatsapp’a rakip bir durumdaydı ancak Whatsapp kadar kullanıcıya erişemediği için sönük kaldı. Whatsapp gibi görüntülü veya sesli konuşma yapabilirsiniz. Whatsapp’ın yeni yeni getirdiği özellikleri yıllar önce Viber getirmişti ama pek değerini bilen olmadı. Ayrıca paintte resim çizer gibi çizimler yapabilir yazılar yazabilir karşınızdakine gönderebilirsiniz. Bir sıralar güvenlik açıkları ile ilgili kendileri hakkında çok haber çıksada bu açıkları giderdikleri biliniyor.
2) Wechat

Wechat ilk çıktığı zamanlarda ülkemizde de sıkça kullanılan bir mesajlaşma uygulamasıydı. Wechat Çin merkezli bir firmanın ancak dünyanın çeşitli yerlerinde de kullanılabilmektedir. Dünyada en çok Uzak Doğu’da kullanılmaktadır. Wechat Whatsapp’da yapabileceğiniz her şeyi yapmanızı sağlar. Bunun haricinde bir tür çöp çatanlık programıdır desek yeridir. Size yakın kişileri görebilir yazabilirsiniz. Bunun yanı sıra sallayarak bir arkadaş bulabilirsiniz. Akıllı telefonların daha yeni yeni gelişmekteyken ve arkadaşlık uygulamaları ortada yokken Wechat arkadaşlık uygulaması ihtiyacını karşılayacak nitelikte bir uygulamaydı.
1) Telegram

Son yılların en büyük çıkışa sahip olan uygulaması Telegram kendine özgün özellikler barındırmaktadır. Telegram’ın ana özelliği anonim olmak üzerinedir. Telefon numaranızla kaydolduktan sonra bir kullanıcı adı alarak bu kullanıcı adınızı numaranızı vermek istemediğiniz kişilere vererek görüşebilirsiniz. Gizlilik konusunda üst düzeyde olan Telegram’da bir mesajı sildiğiniz zaman bile karşı taraf mesajı sildiğinizi fark etmez. Telegram’da kendi sticker albümünüzü oluşturabilir paylaşabilirsiniz. Yine telegram’da grupların sayısı oldukça yüksektir ve grupların haricinde kanallar bulunmaktadır. Anlık haberler, videolar, görselleri alabilirsiniz. Telegram bir mesajlaşma aracıdır ama aynı zamanda size 10 GB’lık bir bulut alanı verir. Verilerin hiçbiri telefonunuzda tutulmaz sadece bulutta şifreli olarak tutulur. Sildiğiniz anda tamamen yok olur. Telegram’a 6 ay girmediğiniz zaman (veya bunu zaten ayarlardan ayarlıyorsunuz 1 ay bile yapılabilir) tüm verileriniz otomatik olarak silinir.
Whatsapp’ın yedeklemeleri açık olsa da olmasa da Whatsapp’ın verileri telefonda depolandığı için telefonun hafızasını hem şişirmekte hem de telefonu aşırı şekilde yavaşlatmaktadır. Yani bir arşiv tutuyorsanız işiniz zor. Hele de kalabalık paylaşım,, yardımlaşma gruplarında yer alıyorsanız, çok fazla dosya alışverişi varsa iş tamamen çıkılmaz bir hal alıyor. Ancak Telegram’da bu tür sorunları rahatlıkla aşabiliyorsunuz. Çünkü her şey bulutta.
Telegram’ın bir artısı daha gruplara girdiğinizde kimse sizin telefon numaranızı görmüyor. Belirlediğiniz kullanıcı adı varsa onu görebiliyor. Gerekli gizlilik ayarları zaten “Gizlilik” sekmesinden yapılabilmekte. Yine Telegram’da kanallar özelliği aktiftir. Nedir bu kanallar derseniz, grup gibi düşünün ancak siz sadece takipçisiniz herhangi bir şekilde yazma yetkiniz yok. Bir bot veya şahsın paylaşımlarını görebilirsiniz. Çok yararlı kanallar olabiliyor, faydalanın derim.
Telegram’ın bir diğer artısı da bot özelliği olması. Çeşitli botlar bulunuyor. Örneğim film botuna filmin adını yazarsanız benzer filmleri size yazar. Ya da bir müzik botuna, şarkının sözlerinden bir kısmını yazın size şarkının tamamını kime ait olduğunu yazar. Yine en güzel botlardan biri de video indirme botları. Bu botlara, Twitter, Instagram, Facebook, Youtube, Dailymotion, Vimeo gibi sitelerde yer alan videoların linkini gönderdiğinizde size otomatik olarak videoyu verebiliyor. Bazı botlarda videonun 480p, 720p, 1080p gibi kalitesine göre seçenekler verebiliyor.
Whatsapp’a Alternatif En İyi Uygulama Hangisi?
Tüm bu uygulamaların içerisinde Whatsapp’a alternatif olabilecek hangi uygulama derseniz, şüphesiz ki Telegram diyebiliriz. Telegram’ın getirdiği özellikleri Whatsapp en geç 1 yıl içerisinde getiriyor. Whatsapp, Telegram’ı pilot uygulama gibi görüyor desek yanlış olmayacaktır. Ancak gerek güvenlik, gerek özellikleri, gerek telefonda yer kaplamaması ve bulut kullanması, gerek hızı, gerek tüm gelişmiş özellikleri ve muhteşem şekilde, Microsoft Windows, Apple MacOSx ve Linux dağıtımları için hazırlanmış programı ile Telegram 10 adım önde diyebiliriz. Telegram’ı kullanın kullandırın.