
Özel öğrenci statüsü birçok kişinin aklını karıştırmakta ve tam olarak ne olduğu bilinmektedir. Bunun bir nedeni de aslında üniversite daha doğrusu enstitü yönetimlerinin kendi başına buyruk iş yapmaları olarak görebiliriz.
Özel öğrenci statüsü YÖK deyimiyle karmaşık ve hatta saçma bir tanımla adlandırılmaktadır. Ancak biz kısaca şöyle açıklayabiliriz, enstitünün belli başlı bazı kriterlerinin yerine getirilmemiş ve enstitüye kabul edilmiş kişiye verilen hak. Özel öğrenci konumlarına olan kişiler genel olarak ya Ales ya YDS yada doktoraya kayıt olduysa yüksek lisans tezini teslim etmemiş yani yüksek lisans mezunu olmadan doktoraya kayıt olan olabilmektedir.
Özel öğrenci statüsü ile okuyanlar nelerden faydalanamaz?
Özel öğrenci statüsünde kabul edilmiş kişiler özel öğrenci olarak adlandırılsa bile öğrenci kısmı tamamen hayalidir. Çünkü öğrencilik ile alakalı hiçbir vasfı taşımazlar. Yani öğrenci belgesi alamaz. Bu belgeyi alamadığı için paso alamaz. Erkek öğrenciler için en önemlisi olan askerlik tecil işlemleri yapılmaz. Bunun haricinde derslere girebilirsiniz.
YÖK Nisan 2016 düzenlemesi ile özel öğrenci durumu
Neye yaradığı belli olmayan ve hatta üniversitelerin ve hatta öğrencilerin önüne bir set gibi çekilmiş olan YÖK saçmalığı yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre, özel öğrenci statüsünde olan öğrenciler sadece 4 ders alabilir ve 2 yarı dönem derslere girebilir. Tabi bir de doktora en geç 12 yarı yılda yüksek lisans 6 yarıyıl da bitirme şartı getirildi. Doktora yeterlilik sınavı giriş hakkı da en fazla 2 olarak belirlendi.
Hangi okullar özel öğrenci kabul etmektedir?
Devlet ve vakıf (özel) üniversiteler özel öğrenci kabul etmektedir. Ancak devlet üniversiteleri bu konuda çok fazla ince eleyip sık dokumaktadır. Yine üniversiteye göre Ales ve YDS puanları değişmektedir. Her üniversite kafasına göre bir puan belirlemekte ancak YÖK buna da taban puan kısmında burnunu sokmakta. Yüksek lisans ve doktora için Ales şartında en az 55 puan, YDS şartında sadece doktora için geçerli olan taban puan 55’tir. Yüksek lisans tez döneminde olup doktora kaydı okullar da mevcuttur ancak genel olarak kendi üniversite öğrencisine hak tanımaktadır.
Özel öğrenci olarak okumak değer mi?
Özel öğrenci statüsünde okumak değer mi yada önerir misiniz diye sorulacak olursa, istenilen puanları tutturabilecek gibiyseniz özel öğrenci olarak girmenizi tavsiye ederim ancak istenilen şartları gideremiyecekseniz tavsiye etmiyorum. Okurken derslerin ağırlığı fazla gelebilir ve istenilen puanlar için gireceğiniz sınavlara çalışamıyabilirsiniz. Öncelikle sınavlardan gerekli puanları alın ve adil öğrenci olarak başlayın derim.
Özel öğrenciden asıl öğrenciye geçiş
Özel öğrenciden asıl öğrenciye geçiş için önce bahsettiğim gibi YDS veya ales ten istenilen puanları alın veya yüksek lisans tan mezun olun ve adil öğrenci konumuna geçin. Oturanbilge.com / haberci
Kaydet
Kaydet
Kaydet
Kaydet