
Örümcekler çoğu insanlar için özellikle bayanların büyük bir kısmı için çok ürkütücüdür. Tipleri, hareketleri itibariyle olsa gerek. Tabi bir de avcı olmalarınında bir etkisi var bunda. Bilim-kurgu filmlerindeki örümceklere verilen rolleride unutmamak gerek 🙂 Aslında haksız da değiller. Bir bilim adamın örümcekler için yorumunu okumuştum. Onun tezine göre örümcekler eğerki kedi boyutlarında olsaydı bugün dünyada insan yaşamı diye bir şey olmazdı. Korkanlar bu teoriye göre haksız değil. Ama örümceklerde o kadar büyük değil 🙂 Korkmanıza gerek yok kısaca. Bu konumuzda bazı örümcek türleriyle ilgili yanlış bilinenleri anlatmaya çalışacağım.
8 bacaklı 6 gözlü örümcekler aslında dostlarımızdır. Neden diyecek olursanız. Zararlı böcekler ve sinek türlerin büyük kısmını yiyerek tüketirler ve daha öz böcek türü etrafımızda olur.
1) Karadul Hakkındaki Gerçekler
Karadulların latince adı, Latrodectus mactans’dır. Karadullara karadul denmesinin nedeni dişilerin erkeklerle çiftleşmesinden sonra dişiler erkeği yer. Tabi bu her zaman yedikleri anlamına gelmiyor. Eğer erkek dişi kendine gelmeden kaçmayı başarırsa kaçar gider. Yoksa yem olur.
Karadulların zehirleri kuvvetlidir ancak bir insanı öldürebilecek kadar etkiye sahip değildir. Kişi de alerjik bir bünyeye sahip değilse ölüm riski çok çok düşüktür. Yılda ortalama 10 insan karadul ısırmasından hayatını kaybetmekteyken köpek balık ısırmaları bundan kat ve kat fazladır.
2) Tarantulalar Hakkındaki Gerçekler
Tarantulalar 8 bacak ve 2 kola sahip, iri yapıya sahip, bol tüylü bir örümcek türüdür. Yaklaşık 900’e yakın türü bulunmaktadır. Neredeyse dünyanın geneline yayılmış haldedirler. Kutuplar ve Avustralya hariç tabi. Tarantulaların 3 türü Türkiye’de yaşamaktadır. Bu türler özellikle Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz doğusu civarında bulunmakta. Tarantulalar zehirli bir örümcek türü değildir. Bu yüzden ev ortamında kurulan teraryumlarda sıkça beslenen bir örümcektir.
3) Sidney Huni / Web Örümceği Hakkındaki Gerçekler
Dünyanın en zehirli örümceğidir ve sadece Avustralyada yaşamaktadır. Sidney örümceğinden Avustralyada bir çok ölüm olmaktadır. Avustralyalı bir hocamın dediğine göre Avustralyada özellikle bu örümcek tüzünden her mahalle merkezinde bir ambulans bekletilirmiş hemen panzehiri yetiştirebilmek için. Çünkü panzehir 30 dakika içerisinde verilmez ise ısırdığı kişi öbür dünyaya yolculuk eder.
Sidney örümceğini diğer örümceklerden farklı yapan zehrinin yanı sıra agresif olmasıdır. Diğer örümcekler çekingen bir tavırdayken Sidney örümceği agresif yapısından dolayı karşısına çıkan her türlü canlıya saldırmaktadır. En garip yanı da 2 metre zıplayabilmesidir. Saldıracağı canlıya 2 metre öteden zıplayabilir.
Sidney Örümceklerinin zehirlerinin diğer bir ilginç yanıda sadece primatlar (insanlar dahil) için öldürücü etkiye sahip olması. Çiftlik hayvanları, kedi, köpek gibi canlılar üzerinde herhangi bir öldürücü etkiye sahip değil. Bunun nedeni ise, kanlarında bulunan immunoglobulin g maddesinin immunoglobulin m ile eşlenerek bu zehri bir çeşit nötralizasyona uğratması.