
E-ticaret yapmak isteyenler genel olarak ucuz yollu şekilde bu işi yapmak için araştırma içerisine girmekte. Ancak sanılanın aksine e-ticaret oldukça pahalıdır. Zaten para dökmeden para kazanmak ticarete ters bir durum. Ancak bazıları ise maliyeti en ucuza düşürmek için de bu yollara girebilmektedir. Bunun içinde açık kaynak kodlu olarak ücretsiz dağıtılan scriptlere yönelmeler olmaktadır. Bu yazıda sizlere bahsi geçen e-ticaret yazılımlarını seçimi konusunda yardımcı olmaya çalışacağım.
Öncelikle yazılımları kısa kısa tanımaya çalışalım.
İçindekiler
1) Opencart

Opencart Türkiye’de en çok kullanılan e-ticaret yazılımlarından biri. Çok ilginç bir şekilde genel olarak ülke olarak sevdiğimiz bir yazılım. Neden bu kadar sevildiği hakkında en ufak fikrim de yok.
Opencart 1. versiyonlarda oldukça uğraşlıydı. Sürekli olarak bir değişiklik için kodlarla oynamak gerekiyordu. Ancak 2. versiyonlarda kodlara ihtiyaç azaldı ve biraz daha kolay duruma geldi. 3. versiyonda ise tamamen değişti diyebiliriz. Artık daha kullanımı kolay bir hal aldı. Aslında ilk kullanacak olan kişiler için oldukça karışık gelebilir ancak eski versiyonlara alışkın kişiler için oldukça kolay.
Opencart için bir kesim çok iyi bir script derken bir başka kesim ise karışık ve kötü dese de objektif olarak bakacak olursak, script gayet yeterli ve iyi diyebiliriz. Özellikle versiyon 3 göz önünde bulundurulursa, bir e-ticaret sitesi için her şey hazır halde geliyor. Geriye sizin ayarlamanız gereken ayarlar var. Özellikle 3.0.3 versiyonlardan sonra Google Shopping modülü bile içerisinde geliyor.
Her ne kadar büyük projelerde kullanılmadığı söylense de Opencart Türkiye’de ve dünyada büyük projelerde kullanılabilmektedir. Türkiye’den Kitapyurdu ve Karaca sitelerine örnek verilebilir. Verilere göre dünya genelinde 310 bin kadar sitede Opencart kullanılmaktadır.
2) Prestashop

Türkiye’de çok tercih edilmeyen Prestashop dünyanın bir çok yerinde oldukça popüler bir yazılım. Fransızlara ait olan Prestashop çok ileri düzeyde bir yazılım desek hiç yanlış olmaz. Çok ayrıntılı şekilde içerisinde tüm gerekli olabilecek her şeyi barındırıyor. Dünya genelinde 260 bin site tarafından Prestashop kullanılıyor.
3) WooCommerce

WooCommerce WordPress i geliştirenler tarafından ortaya çıkarılmış bir yazılım. WordPress genel olarak bir blog scripti olarak bilinse de çoğu kişi tarafından CMS olarak görülüyor ve sınırı olmayacak kadar alanda kullanılabiliyor. Bunlardan biri de e-ticaret.
WooCommerce WordPress’i tam kapsamlı bir e-ticaret sitesine dönüştürebilir mi asıl mesele burada başlıyor. WordPress’in eklentileri ve çok iyi hazırlanmış temaları ile muhteşem tasarıma sahip bir e-ticaret sitesine dönüşebiliyor. Yine dünyada oldukça fazla kullanılan bir yazılım.
Aslında daha bir çok açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımı mevcut, ancak burada en çok düşünülen ve bilinen yazılımları karşılaştıracağım. Bunların haricinde yine çok bilinen Magento var ancak Türkiye ve dünyada bu konuda destek verenler az sayıda ve maliyet olarak oldukça tuzlu. Yine Opencart temelli Arastta yazılımı var ancak yeni bir proje olduğu için ve kaynak, modül ve tema sıkıntıları çekilebileceği için yine bunu da es geçtim.
Opencart, Prestashop ve WooCommerce yazılımlarını detaylı şekilde inceleyecek olursak,
Öncelikle tema konusunda her 3 yazılımın da pek sıkıntısı yok. Özellikle WooCommerce için devasa bir tema arşivi bulabilirsiniz. Hemen onun ardından gelen ise Opencart. Opencart ile arasında tema sayısında çok fark bulunmayan Prestashop ise 3. oluyor.
Modüller konusunda da yine WooCommerce açık ara öndeyken, Opencart ve sonra Prestashop geliyor.
Şimdi bu 3. yazılımı karşılaştıracak okursak,
WooCommerce eksileri ve artıları
WooCommerce temel olarak WordPress üzerinde çalıştığı için bir tür eklenti olarak geliyor, WooCommerce eklentisi tam anlamıyla yeterli gelir mi sorusunu cevabı kesin ve net bir şekilde, hayır olacaktır. WooCommerce yanında onlarca eklenti ile tam kapsamlı bir e-ticaret sitesine sahip olabilirsiniz. Yani daha da açıklayıcı olursa en az 20 eklenti ile sistemi kurmanız gerekmektedir. WooCommerce teması da satın aldıktan sonra göreceksiniz ki, tema bile en az 5-10 eklenti ile çalışıyor. Yani bu da sunucuya yük demek oluyor.
Paylaşımlı hosting üzerinden WooCommerce çalıştırmak oldukça zor oluyor. Siz ne kadar optimize ederseniz edin yine yük fazla olmaktadır. Site açılış hızı oldukça yavaş olmaktadır. Güçlü bir VPS veya VDS olmadan WooCommerce’e girişmek sizi bu işlerden soğutabilir, ayrıca WooCommerce’de çok yüksek sayılarda yani binlerce ürünün satışını yapmak da biraz hayalde kalabiliyor.
WooCommerce’in en iyi özelliği ise tema ve modülleri ücretli veya ücretsiz şekilde bulabilir, Türkiye ve yurtdışında oldukça fazla doküman ve destek bulabilirsiniz. Yine WooCommerce bir diğer artısı da sürümleri arasındaki stabillik. WordPress sürümleri tek tıkla otomatik olarak yükselirken, tema ve eklentilerin çok büyük kısmında sorun bile yaşamadan yolunuza devam edersiniz.
SEO konusunda ise WordPress’in başarısı göz önünde bulundurularak oldukça yeterli gelecektir. Ben SEO için eklenti kullanılmasının gerektiğini düşünmesem de Yaost SEO’nun WooCommerce için çıkartmış olduğu bir eklentisi ile çözebilirsiniz.
Eğer WooCommerce tercih edecekseniz, çok kapsamlı ve çok ürünlü bir e-ticaret sitesi için düşünmeyin diyebilirim. 1000 ürünlü bir site için Woocommerce tercih edilebilir. 1000 üstü ürün için de Woocommerce tercih edilebilir ancak giderlerin artacağını göz önünde bulundurmanız gerekir. İlk etapta Woocommerce ile maliyeti düşük bir e-ticaret sitesi sahibi olduğunuzu düşünseniz de ilerleyen dönemlerde sizi oldukça yıpratabilir. Ancak Woocommerce çok hızlı şekilde geliştiriliyor. Bu bakımdan ilerleyen dönemlerde daha az sorunla karşılaşabileceğinizi de düşünebilirsiniz.
Opencart eksileri ve artıları
Opencart daha önce de dediğim gibi Türkiye’de e-ticaret konusunda en çok sevilen yazılımlardan biri. Bu yüzden Türkiye’de kaynak ve destek çok rahatlıkla bulabilirsiniz. Opencart’a Türkiye’de modül ve tema yazan da çok olduğu için uygun fiyata modüller ve temalar bulabilirsiniz. Ben biraz göz geçirdiğim zaman Türkiye’de pek hoşuma giden türden tema göremedim ancak Themeforest’da oldukça güzel temalar mevcut. En sevilen ve gerçekten çok iyi hazırlanmış tema da Journal. Ama bunun haricinde de tema deneyebilirsiniz elbette. Modül olarak da Türkiye’den almanızı tavsiye ederim.
Opencart’ın 3. versiyonunu baz alarak eksiklerini artılarını yazmaya çalışacağım. Opencart’ta herhangi bir şekilde ekstra modüle bile gerek duymadan kapsamlı bir e-ticaret sitesine sahip olabiliyorsunuz. Daha fazla geliştirmek istiyorum derseniz, ücretli veya ücretsiz modeller ile geliştirme yapabilirsiniz. Ücretsiz modüllerin bir kısmının çalışmadığını görürseniz şaşırmayın.
Yine Opencart resmi sitesinde ücretli ve ücretsiz temalar bulunmaktadır. Ücretsiz temaların büyük kısmında hata görmeniz sizi Opencart’tan soğutabilir bu yüzden ücretsiz temaları tercih etmemeniz en doğrusu olacaktır. Ücretli olarak Themeforest’da yine temalar mevcut ancak her tema çok iyi kodlanmış diye bir kaide yok. Bu yüzden daha önce satın alınmış ve yorumlar yapılmış temaları inceleyip almanızda fayda var. En çok satılan temalara yönelmek en doğrusu olacaktır.
Opencart tema ve modül kurulumları WooCommerce kadar kolay olmasa da eski haline göre gayet kolay şekilde kurulumlar yapılabiliyor. Ancak temayı düzenleme işi biraz yorucu gelebilir. Oldukça detaylı ve karmaşık bir yapıya sahip olabiliyor. Ancak kavradıktan sonra sınır yok.
Opencart’ın en güzel özelliği oldukça hızı çalışması. Site açılış hızına şaşırabilirsiniz. Ancak bazı kişiler siteyi çok fazla dolduruyor, tam optimize edilmemiş tema , aşırı modül kullanımı veya fotoğrafları çok yüksek boyutlarda eklendiği zaman site hızını ve performansını olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Opencart’ı paylaşımlı hosting üzerinde bile sorunsuz kullanabilirsiniz ancak ileriye yönelik düşünecek olursanız VPS kullanılmasını öneririm. Ancak uzun süre paylaşımlı hosting yeterli gelecektir.
Opencart’ın en kotu özelliğinden birisi de en ufak yanlışlıklarda sitenin hatalar vermesi. Bu yüzden dikkatli bir şekilde her işlemi yedek alarak yapmanız faydalı olacaktır. Yine bir diğer olumsuz özelliği de, sürümler arası yükseltmeler konusunda oldukça sorunlu. Yükseltmeleri profesyonel destek almadan yapmanız oldukça zor olabilir. Ayrıca sürüm yükseltme sonrasında modüller ve temaların sorun çıkarması sinir bozucu bir durum. Opencart güncellemeleri kendi iç yapısında büyük değişiklikler olduğu için modüllerin çalışmaması ve temaların uyumsuz olması gibi durumlar yaşanabiliniyor.
Opencart ve SEO konusuna gelecek olursak, bence Opencart SEO konusunda oldukça yeterli. Herhangi bir eklenti gerekmeden ayarlardan SEO aktif ederseniz bağlantılarında SEO uyumlu olduğunu göreceksiniz ancak tek sorun tüm işlemleri manuel yapmanız. Kategoriler ve ürünleri eklerken tüm alanları eksiksiz ve SEO uyumlu şekilde girerseniz oldukça başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Opencart SEO için otomatik olan ücretli SEO modülleri de mevcut ancak gerek duymadan da işinizi görebilirsiniz.
Son gelen güncelleme ile Google Shopping eklentisi de entegre olmuş şekilde geliyor. Eski sürümler için de Opencart ekibinin resmi modülünü kullanabilirsiniz.
Projelerinizde korkmadan kullanıp esnekliği ile her şekle sokabileceğiniz güzel bir sistem Opencart. Binlerce ürünü de sorunsuz şekilde sergileyebilirsiniz.
Türkiye’de hazır e-ticaret sitesi hizmeti veren bazı firmalar da Opencart altyapısı kullanmakta.
Opencart hangi sürümü kullanmalıyım?
Opencart 2.x sürümlerini internette tavsiye eden kişi çoğunluklu olsa da bu konular geçmiş yıllara ait konular. 2.x kullanılmasını önermelerinin başlıca sebebi Opencart 3.x yakın zamanda çıktığı için tema ve modül bulmanın zor olacağı yönünde. Ancak artık yazılımcılar Opencart 3.x e desteği daha fazla veriyor. Yani 3.x sürümlerini tercih etmeniz ileriye dönük size yarar sağlayacaktır. Ayrıca Opencart temaları 3.x’e kadar .tlp kullanırken artık .twig kullanmaya başladı. ani Opencart 3.0.3.2 sürümünü kullanmanız daha iyi olacaktır. Bunun yerine Opencart 3.0.2.0 sürümünü de kullanabilirsiniz. Bir çok tema ve modül 3.0.2.0’ye daha çok uyumlu olduğunu gördüm ancak bu da değişecektir.
Prestashop eksileri ve artıları
Yukarıda da bahsettiğim gibi Prestashop tam kapsamlı bir e-ticaret yazılımı. Opencart’ta bile hazır olarak gelmeyen herşey Prestashop’da mevcut diyebiliriz. Türkiye’de çok tercih edilmeyen bir yazılım olsa da son bir kaç yıl içerisinde buna yönelenlerin sayısı oldukça fazla.
Prestashop’da ürün eklerken ürünün size olan maliyeti dahi girerek kar oranlarınızı rahatça takip edebilirsiniz. Opencart ile Prestashop arasında ilk kurulumda Prestashop daha kapsamlı bir şekilde geliyor diyebiliriz.
Yönetici paneli ara yüzü de Opencart’a göre oldukça basit ve kolay öğrenilebilir durumda. Mağaza ise kullanıcı deneyimi için oldukça kolay ve anlaşılabilir şekilde tasarlanmış. On tanımlı olan teması bile oldukça sık şekilde duruyor. Ön tanımlı temayı kendinize göre şekillendirip kullanabilirsiniz.
Tema ve modül konusunda Opencart ve WooCommerce’e göre Prestashop oldukça maliyetli gelebilir. Prestashop tema ve modülleri resmi sitesinde Euro bazında ve tuzlu şekilde satılmakta. Themeforest’da biraz daha uygun bir fiyata tema ve modül temin edebilirsiniz. Temaları oldukça şık.
Türkiye’de pek ilgilenen olmadığı için destek bulmak zor olabilir ancak yurtdışında oldukça fazla destek kanalları ve dokümanları mevcut.
Prestashop’u paylaşımlı hosting ile kullanmak sizi soğutabilir. Prestashop oldukça kapsamlı bir sistem olduğu için paylaşımlı hosting yeterli gelmemektedir. Bunun için direkt olarak VPS kullanmanızı tavsiye ederim.
Prestashop eksilerine bakacak olursak, modüller ve temaların pahalılığı haricinde, sürüm yükseltmeler Opencart kadar zor değil ancak dikkat gerektiriyor. Ayrıca yine Opencart gibi sürüm yükseltme sonrasında modüller ve temaların uyumsuzluğu söz konusu olabiliyor.
Prestashop’da Google Shopping entegre olarak gelmiyor ancak modül ile bunu çözebilirsiniz. Ancak bu da ne yazık ki ücretli modüller ile çözülebilir.
Prestashop’da SEO konusunda oldukça başarılı. Bence Opencart ve WooCommerce’den de başarılı diyebilirim. Herhangi bir modüle gerek duymadan SEO ayarlamaları yapabilirsiniz. Daha gelişmiş SEO ayarları için ücretli modüller var ancak bence gerek yok.
Prestashop’u çok kapsamlı ve büyük projelerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Prestashop hangi sürümü kullanmalıyım?
Bu soruyu çokça kez duyuyorum ve görüyorum. Açıkçası Prestashop 1.7 ve Prestashop 1.6 sürümlerini kullandım. Prestashop 1.7 ek özellikler getirmiş on tanımlı tema da oldukça değişmiş ve modernize edilmiş. Themeforest’da gördüğüm kadarıyla Prestashop 1.7 temaları da muhteşem tasarımlara sahip, yine modül desteği de günden güne artıyor ancak tam stabil olduğunu söyleyemem. Çok fazla hata ve sorunla karşılaşıyorsunuz.
Prestashop 1.6’nın en son çıkarılan sürümünü kurmanız en iyisi olacaktır. Prestashop 1.6 için de bir çok hoş tasarımlı tema ve çok fazla modül desteği bulunuyor. Ayrıca Prestashop 1.6 için hala modül ve temalar da yazılıyor.
Prestashop 1.6 sürümünün ön tanımlı teması da düzenlenerek oldukça güzel bir tasarıma sahip olabilir. Prestashop 1.7’ye göre gördüğüm kadarıyla Prestashop 1.6 daha stabil ve daha az hata ile karşılaşıyorsunuz.
Genel olarak 3 açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımlarının durumu bu şekilde. Elbette joomla veya drupal gibi yazılımlarla da e-ticaret siteleri kurulabilir ancak olduk a uğraş vermeniz gerekecektir. Yine bunların haricinde bir çok açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımı mevcut ancak doküman ve destek az olduğu için bu yazılımlardan pek bahsetmek istemedim. Sizin için en doğru yazılımı tercih etmeden önce bu yazılımları localhost da bir süre kurcalamanız yararınıza olacaktır. Eğer ki yazılım konusunda çok bilgi sahibi değilim diyorsanız, hazır hizmet veren sitelere yönelmek vakitten kazandıracaktır. Soru veya sorunlarınızı fikirlerinizi yorum olarak yazabilirsiniz.
Merhaba çiçek çikolata ve hediyelik satış sitesi kurdurmak istiyorum aslında biri iki sitem var script ve opencart en eski sürümü olduğunu yeni farkettim tema olarak güzel ancak optimizasyon konusunda çok eksikleri var piyasada o kadar çok uzman olduğunu söyleyen ve hepsi de kendi sistemi bir diğerinden daha iyi olan kişi var ki sürekli kafa karışıklığı prestashop dikkatimi çekti 4 yıldır e ticaret yazılımları script, wordpres ve opencart yazılımları kullandım ama o kadar yanlış kişilerle çalıştım ki birçoğunda daha, uzman hale geldim opencart en iyisi diyebilirim yazılım her geçen gün geliştiği ve bizim sektörün e ticaret hızı birçok sektörden ileri olduğu için sürekli yenilik gerekiyor prestashop a geçip yeniliği avantaja çevirmek avantaj olur mu yoksa opencart ın son sürümü ile yola devam mı etmek gerekir uzman olmasamda az çok anlıyorum panel kullanımında sıkıntı yaşamam bilgi verebilirseniz sevinirim
Merhaba,
Projeniz daha çok butik satış üzerineyse Woocommerce öneririm. Opencart’a yakın hissediyorsanız ve biliyorsanız ise Opencart’da kalmanızı tavsiye ederim. Prestashop’u normal hosting veya zayıf bir VPS’de kullanmak sizi üzebilir. Prestashop gerçekten çok iyi özelliklere sahip Opencart ve Woocommerce’in elinde bulunmayan veya eklentilerle giderilebilir olan özellikleri kendi bünyesinde barındırıyor. Ancak tema ve eklentiler konusunda da aşırı pahalı bir sistem.
Opencart yine eklentiler konusunda Prestashop’a nazaran daha ucuz ancak sürümlerin veya tema, eklenti güncellemelerinde çok dikkat etmek gerekiyor. Eklenti fiyatları Prestashop’a nazaran daha uygun.
Woocommerce ise içlerinde en hızlı gelişen sistem. Birçok eklentinin ücretsiz hali bulunuyor. Eklentileri ve temaları uygun fiyatlara alabiliyorsunuz. Güncelleştirmeler ise kolayca yapılabiliyor ve sorunsuz. Opencart’ın yapısına göre biraz daha hantal ancak, SEO bakımından daha önde diyebiliriz. Gerekli optimizasyon ayarları ve uygun bir barındırma ile de hızlanabilmekte.
Tavsiyem Woocommerce’den yana ancak Opencart da ikinci tavsiyemdir. Konu ile profesyonel destek almak isterseniz, dilerseniz, sizinle iletişime geçebiliriz.