

Türkiye’de açık maden ocağı kazılarının doğaya verdiği tahribat uzun yıllardır var olan bir gerçek. Bu şekilde kazılan maden sahalarının özellikle ormanlarda yüz binlerce ağacın kesimine yol açması ve bundan dolayı madenin olduğu bölgedeki ekosistemi yok etmesi , o bölgede yaşayan halkın hem sağlığına hem de ekonomisine büyük zarar vermektedir.
Her ne kadar maden ocakları belirli bir süre içerisinde yüksek istihdam sağlasa da , kazılan madenin maddesinin her şeyde olduğu gibi bir sonu gelmektedir. Bu kazının süre zarfında madenin olduğu bölgede tarım ve hayvancılık gibi sürekliliği olan ekonomik aktiviteleri neredeyse yok ettiği görülmüştür. Doğa kendini toparlar diye bir görüş var ama insan ömrü o kadar uzun değil maalesef.

Bildiğiniz gibi Kaz Dağları’nda Kanada’lı bir şirket olan Alamos Gold , Hükûmet ile yapmış olduğu antlaşma sonucunda Çanakkale’nin Kirazlı köyü yakınlarında Biga Dağları’nda bulunan 220 hektar alanı yaklaşık 5 milyon dolar ön ödeme yaparak 6 yıllığına kiraladı. Ön ödeme şartlarında şirket ağaçlandırma , kazı gibi işlerin Türkiye tarafından yapılacağını belirtti. Bu alanda oluşturulan maden ocağından altın ve gümüş elde edileceği belirtildi. Hükûmet bu madenlerden antlaşma gereği yüzde 4 pay alacak. O bölgede Uranyum olduğu iddiaları da mevcut ama henüz kanıtlanmış bir şey yok.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay’a göre bölgede yaklaşık 198.000 ağaç kesildiği tespit edildi. Aşağıdaki tabloda veriler mevcut

Prof. Dr. Doğanay Tolunay’a göre . Açık maden işletmeciliği şeklinde buradan tonlarca kaya çıkartılacak. Altı yıllık sürede çıkartılması ön görülen miktar 72.5 milyon ton kaya çıkartılacak. Bunun yaklaşık 25 milyon tonu cevher dediğimiz yani malzeme altının çıkartılacağı kayalar yılda 5.25 milyon cevher çıkarılacak. Saate 803 ton cevher işlenecek. 1 ton kayada 0.75 gram altın var. 1 gram bile değil. Ek olarsak gümüş var. Gümüşte alınacak aynı zamanda. Gümüşte 1 tonda 11.75 gram.


Ne kadar siyanür kullanılacak?
Altın ve gümüşün kayadan ayrışması için siyanür kullanılması zaruridir. Bu siyanür maden sahasına inşa edilmiş havuzlarda kullanılacak. Daha sonra bu işlemden geriye kalan sıvılar atık su havuzlarında muhafaza edilecek Prof.Dr.Doğanay Tolunay’a göre: : Toplam altı yıllık süre içinde yaklaşık 20 bin ton civarında siyanür kullanılacak. Yılda 3 bin 200 ton kadar siyanür kullanılacak. Sadece siyanür değil. Örneğin altı yıllık süre içerisinde 2.7 milyon litre hidroklorik asit kullanılacak. Bir de sodyum hidroksit kullanılacak. Altı yıllık süre içerisinde de toplamda 425 ton sodyum hidroksit kullanılacak.

Ülkemiz yaklaşık 3 yıldır ekonomik daralma yaşamakta. Hükûmet her 6 ayda bir yüksek bütçe açıkları vermekte. Bu bütçe açıklarını karşılamak için vergi artışı yapılsa da bütçeye yetmiyor. Dolayısıyla sıcak para karşılığı yapılan antlaşmalar bu dönemlerde cazip gelebiliyor. Doğa katliamı olsun veya olmasın bu antlaşmalar yapılıyor ve gelecek antlaşmalar planlanmaktadır.