
Gövde süsleme sanatı olarak günümüzde azami tercih edilen yöntemlerden ikisi, dövme ve kalıcı makyaj. Peki kalıcı makyaj nedir? Kalıcı makyaj yaptırmadan önce nelere dikkat edilmeli? Gerçekten kalıcı mıdır? Dövmeden farklı mıdır? Kalıcı makyaj yaptırmak yararsız mıdır? Dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? bütün bu soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Kalıcı makyaj nedir?
Kalıcı makyaja bir çeşit dövme demek de yanlış olmamaktadır. Dövme ustasının ten altına dövme mürekkebi enjekte etmesi yerine, güzellik uzmanının hususi boya kullanarak bir iğne yardımı ile yüzünüze makyaj yapması diyebiliriz. Kalıcı makyaj azami gözlere, dudaklara ve kaşlara uygulanıyor.
Klasik dövmeler mürekkep boyalarla yapılır. Mürekkep yüze uygulandığı zaman, hem alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor hem de süre içinde kaybolmayacağı için daha sonraki yıllarda, başka uygulamaların yapılmasına mani oluyor. Yarı kalıcı makyajlar ise birkaç yıl arasında kendiliğinden kayboluyor.
Dövme ve kalıcı makyajda kullanılan boya ve boya katkı maddeleri kozmetik amaçlı uygulanan boya ve katkı maddeleri arasında yer alıyor ve bu maddelerin ten altına uygulanması Amerikan sağlık ve gıda idaresi FDA sebebi ile onaylanmıyor.

Baştan çıkarıcı al dudaklar, şekilli kaşlar, dikkat çeken gözler… Kalıcı makyaj her kadının arzu edeceği bu özelliklere kavuşmanızı sağlayabilir. Hem de günün 7 günü ve 24 saati. fakat bu kusursuz güzelliğe sahip olmanın bedeli ne?
Şayet işinde deneyimli ve uzman bir kişi yönünden yapılıyorsa kalıcı makyaj işlemi oldukça güvenli. lakin bu sektörde açılan güzellik salonlarının nitelikli eleman çalıştırıp çalıştırmadıklarından tam olarak emin olmak mümkün olmayan. Yani kalıcı makyaj yaptırırken yapılacak bir hata üzerine dökülecek mürekkebi çıkarmaktan aşırı daha hasar veren olabilir. Kalıcı makyaj yaptırırken üzerinize bulaşabilecek herhangi bir leke için canınızı sıkmayın ve bu mürekkebin lekesi nasıl menfaat diye düşünmeyin. Onun çözümü var ancak kalıcı makyaj yaptırdıktan sonra ortaya çıkan netice için aynı şeyi söyleyemeyebiliriz. işlemden sonra birkaç defa aynı bölgeye rötuş yaptırmanız gerekebilir.
Kalıcı makyaj yaptırırken dikkat etmeniz gerekenler:
- Kalıcı makyaj yaptıracağınız salonun meslek noktayı açma sertifikası ve böyle bir işlemi yapabilecek onayı lüzumlu kurumdan aldığına ve sürekli şekilde denetlendiğinden emin olun.
- Kalıcı makyajı yapacak kişinin bu konu için yeterliliği olduğundan ve ne kadar süredir bu işi yaptığını öğrenin.
- Daha evvela tıpkı insana veya güzellik salonuna kalıcı makyaj yaptırmış kişiler olup olmadığını problem. Mümkünse o kişilerle konuşun ve görüşlerini alın. sırf web sitesindeki tavsiyelere güvenmeyin.
- Güzellik salonunun hijyen ve temizlik kurallarına uyup uymadığından her zaman emin olun. Dövme yaptırırken olduğu bunun gibi kalıcı makyaj yaptırırken de ilk evvela dikkat edilmesi gereken husus hijyendir.

- Kalıcı makyaj yapılan bölgenin daha sonra enfeksiyon kapmaması için makyaj yapıcak bireyin yeni ve daha önce kullanılmamış bir iğne ve boya kullandığından emin olun. Enfeksiyon iğneden geçebileceği bu gibi mürekkepten de geçebilir.
- Güzellik uzmanının işlem yapılmasından sonra sizden yapmasını istediği şeylere harfiyen uyun (ekseriyetle işlem yapılan bölgeye bir süre su değdirilmemesi ve o bölgenin güneşe maruz kalmaması gerekiyor).
- Son şekilde, bu makyaja gerçekte kalıcı yerine ‘’yarı kalıcı’’ demek daha doğru. Zira yaşamınızın sonuna kadar cildinizde kalmıyor. Dolayısıyla makyajınızı birkaç sene arasında yeniletmeniz, üzerinden geçirtmeniz gerekebilir.
- Mürekkep ve boyalar (özellikle siyah olanlar) bazı kişilerde alerjik ten reaksiyonlara (kaşıntı, kızarıklık, apse vb..) sebep olabilmektedir.
- Kalıcı makyajı yüzde yüz silmek dövmede bulunduğu benzeri epey bir zor ve ağrılı bir süreçtir. aynı zamanda masraflıdır. Bu sebepten, kalıcı makyajı sadece yaptırmayı gerçekten çok aşırı istiyorsanız yaptırın. Başkalarının fikirleri ile devinim etmeyin.
Kalıcı makyaj yaptırmadan evvela, cildinizin bu gibi bir işleme müsait olup olmadığı meselesinde bir cilt doktorundan tavsiye almayı da unutmayın.