

HPV Hastalığı hakkında çok yanlış bilinenler var ve bunlara cevap arayacağız. Son yıllarda insanların büyük kısmının yaşadığı hastalık HPV Türkiye’de hızlı bir artış gözlendiği belirtilmektedir. HPV halk diliyle siğilin 200 çeşit türü bulunmaktadır. Bunların 80 kadarı genital bölgede diğerleri vücudun çeşitli yerlerinde (el, ayak, bacak, dil, boğaz vb.) ortaya çıkmaktadır. Genital siğillerin tıp adı da kondilom akuminatadır.
HPV Hastalığından Neden Korkuluyor?
HPV hastalığı insanlarda büyük bir paniğe sebep olmaktadır. Bunun en büyük nedenlerinden biri rahim ağzı, boğaz ve ağız kanserlerine neden olması. Ancak sadece 16 HPV türünün kansere neden olduğu tespit edilmiştir. Bu 16 tip HPV türünün de sıklığı çok düşük şekilde görülmektedir. Kansere dönüşmesi de hemen görülmemektedir, hastalık tedavi edilmezse ve yayılması önlenmezse görülmektedir.
İnternette konu hakkında araştırma yapan hastalar, forum ve bloglarda gördüğü yazılar yüzünden paniğe kapılmakta, korkmakta ve strese girmekteler. Ancak korkmanıza gerek yoktur.
HPV hastalığının en sık görüldüğü yerler Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’dır. Dünyada insanların %80’i ömrü boyunca HPV hastalığına 1 kere de olsa yakalanmaktadır. Yani bu doğal bir durumdur diyebiliriz.
İnternette bulunan görselleri gören hastalar yine panik olmaktadır. Ancak bilinmelidir ki, orada gördüğünüz görseller hastalığını yıllarca hiç tedavi ettirmemiş kişilerdir. HPV tedavisi aslında basittir. HPV elma sirkesi tedavisi konusunu daha önce de sitemizde işlemiştik. Ancak herkeste yaramayacağını söylemek gerekir. HPV’yi vücuttan atmak veya vücudun baskılaması kişilerin bağışıklık sistemi ile de alakalı bir durum. Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir konusuna bakarak da bağışıklığınızı nasıl güçlendirebileceğiniz konusunda fikir alabilirsiniz ancak yine bir uzamana görünmekte fayda olacaktır. Yanlışlar ve doğrulara bir göz geçirelim.
HPV Hastalığında Bilinen Yanlışlar
Yanlış: HPV (genital siğil) vücuttan atılmamaktadır.
Doğru: Genital siğile neden olan HPV 1990’larda yapılan araştırmalara göre vücuttan atılmadığı sonucu çıkmıştı ancak yapılan araştırmalarla vücuda giren virüsü zamanla vücut tarafından baskılandığı ve vücuttan atıldığı görülmektedir.
Genital siğillere neden olan HPV insanların %70’inde 1-2 yıl içinde, %90’ında 2-3 yıl içinde vücuttan atılmaktadır. Bağışıklık sistemine göre değişim göstermektedir. Bazı kişilerde ise bulaştığı anda bile kondilom görülmeden vücuttan atıldığı tespit edilmiştir.
Yanlış: HPV’nin tedavisi yoktur.
Doğru: HPV’nin herhangi bir oral yolla alınan ilacı yoktur. En azından şu ana kadar herhangi bir ilaç çıkmadı. Ancak aşılar var. Genital siğiller yaktırma, dondurma veya asitle yok edilmektedir. Vücutta bulunan virüsün de vücudun bağışıklık sisteminin baskılayarak vücuttan atmasını beklemektir. Genellikle en geç 2 yıl içerisinde HPV hastalığı vücuttan atılmaktadır.
Ayrıca HPV’nin kanser yapan en agresif tipleri için 2’li, 4’lü ve 9’lu aşıları çıkmıştır. Hem kadınlara hem de erkeklere yapılabilmektedir.

Yanlış: Genital siğiller sadece cinsel yolla bulaşır.
Doğru: Genital siğillerin sadece cinsel yolla bulaştığının söylenmesi nedeniyle bir çok evlilik sonlandırılma noktasına geldi. Eşler aldatılıyorum şüphesi ile eşlerine boşanma davası açabiliyor. Ancak HPV sadece cinsel yolla bulaşmadığı artık tespit edilmiştir. Umumi tuvaletlerdeki klozetler, sauna, havuz, havlu, kapı kolu vb. ortak kullanım alanlarını kullanıyor olmak HPV’nin bulaşması için yeterli olmaktadır.
Yanlış: Kondom siğillerden korunmayı sağlar.
Doğru: Kondomlar genel itibariyle sadece cinsel organı sarmaktadır. Kondomun genel amacı cinsel hastalıkların bulaşmasını engellemektedir. Bunlar başlıcası HIV, sarılık, bel soğukluğu vb. Yine başlıca sebebi gebeliği önlemektir. Kondomlar kasık bölgelerini koruyamazlar. HPV sürtünme yani temas ile bulaştığı göz önünde bulundurulursa ve kasıklarda enfekte olmuş bölge yani siğiller mevcutsa kasıkların veya diğer bölgelerin temasında kişinin HPV kapma olasılığı yüksektir. Bu yüzden genital siğiller tam geçmeden ve doktordan negatif raporu almadan ilişkiye girmek partneriniz için tehlikeli olacaktır.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi HPV’yi yenmeniz için en gerekli şey sağlıklı yaşamdır. Sağlıklı beslenerek, düzenli ve saatinde uyku uyuyarak, spor yaparak ve sağlıklı yaşayarak bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirecek bununla beraber de hastalıktan hızlı bir şekilde kurtulabileceksiniz. Özellikle sigara ve alkol tüketimi HPV hastalığının iyileşmesi konusunda en büyük engel olduğu unutulmamalı.
Genital siğiller konusunda internette forumlarda araştırma yaparak kendinizi strese sokmak yerine doktorunuza giderek tedavi olmasınız. Bilmelisiniz ki HPV korkulacak veya utanmanız gereken bir hastalık değil. İnsanların %80’inde görülebilen geçici bir hastalıktır.
Kaynak: ashasexualhealth