merhaba! belki milyon tane kaynaktan zilyon tane hafızayı geliştirme teknik ve taktiklerini duyup görmüşünüzdür. ben size benim kullandığım ve en işe yarayan teknik olarak düşündüğüm akrostişten hallice, kodlama yöntemininin kayınçosu sayabileceğimiz ama benim daha çok ”mıhlama yöntemi” dediğim yöntemi anlatacağım. belki sınavlarınızda işe yarayabilir.
aslında çok kolay bir yöntemdir. belki tekniğin tek dezavantajı uzun cümle ve kelimeler yerine kısa cümlecikleri öğrenmede işe yarar. en büyük avantajıda esra ceyda kardeşleri veyahut hangisi edi hangisi büdüydü diye hayati konuları karıştıranlar bu yöntemle bu karışıklıklara son verebilirler.
hemen tekniğe geçiyorum: olay cümleleri tek harften bağlama ve beyne kazıma yöntemidir. nasıl ki ”takke” veya ”milat” kodlaması baş harflerden tüm cümleyi kodlamaysa bu yöntemde ona benzeyerek cümleleri ya baş harfinden ya da 2., 3. cümleden kodlamadır. iktisat okuyanlar iyi bilir. iktisat tarihi adlı derste milyon tane iktisatçının görüşleri sorulur. bunlardan biride ”gordon childe” diye bir elemandır. bu iktisatçının, insanlar neden tarıma geçti diyerek tezi vardır. insanda bu 2 paragraf görüşü ezberlemek yerine zımbalama yöntemini kullanarak, bu adamın adı ingilizce de ki ”child’a” benziyor. child nasıl okunuyor? çhild diye. bu adam tezinde çevreyi savunuyor. ha demek ki bu adam child (çhild) harfi ve ”çevrenin” ç’si ile beyne zımbalıyoruz. childe çevreci, binford nüfusçu.
başka örnek; roma’da kullanılan altın ve gümüş parayı soruyorlar. ”denarius” gümüş para, ”aureus” ise romalıların altın parasıdır. bizde hemen ”aureus” ve ”altın”harflerinden ”a-a” yı mıhlayarak artık sittin senede geçse bu iki kavramı unutmuyoruz. veya başka bir örnek; Ex-post, ex-ante kavramlarında da ex-pOst—;Dönem sOnu, ex-Ante—–;Dönem bAşı diyoruz.
Kpss içinde bir kaç amme hizmeti yapayım.
Örfi vergileri karıştırıyorsanız eğer ”mıhlama yöntemi” ile Ağnam vergisini —> hAyvan vergisi olarak, Avarız vergisini —–> Olağanüstü durumda AVAZI çıktığı kadar bağırmaktan kodlayabilirsiniz. işte mesela bir laf var ya ”bir ülkede küçük insanların gölgesi uzuyorsa o ülkede güneş batıyor demektir” bununla da demek ki güneş eğik açıyla geliyorsa gölge boyu uzar o da kutuplara yakın yerlerde olur.
daha bunun gibi bir çok örnek mevcut ama son bir örnekte tarihten vereyim. chp’den sonra kurulan ”serbest fırka” ile ”terakkiperver fırkası”nın savunduğu görüşleri karıştırmamak için, serbest fırkanın savunduğu görüş olan ”kadınlara daha çok siyasi haklar verilsin” görüşüne paralel olarak ”kadınlar serbest ve özgür olmayı isterler. sevgilim bana çok karışmasın, makyajıma, kıyafetime, dekolteme, arkadaşlarıma karışmasın isterler. serbest olayım ben” düşüncelerine paralel olarak ”kadınlar Serbesttir-Serbest fırka diyerek beynimize bunu çiviyi mıhlar gibi mıhlıyoruz. yorumlamam bu kadar.