
Google’a alternatif arama motorları konusunu açmamızın nedeni, Google Türkiye’nin sonuçlarının son yıllarda adeta bir çöplüğe dönüşmesinden kaynaklı. Dünya’nın en büyük arama motoru ve hatta tekeli haline gelmiş olan Google özellikle İngilizce’de isabetli sonuçlar verirken Türkçe’de kalitesi yerlerde diyebiliriz. Bunun başlıca nedeni de haber siteleri.
Haber sitelerinin Google News’de yer alması ve Google’ın bilgi kirliliğini önlemesi için Google News içeriklerini ön plana oturtması ile başladı. Diğer sitelerle ziyaretçi kapışmaya çalışan çok büyük haber siteleri birden bire rakipsiz şekilde en başa yerleşti. Onların başa yerleşmesiyle de kendi aralarında ziyaretçi çekme yarışı başladı. Google’ın 300 kelimelik yazıları dikkate almasıyla da iş çığırından çıktı. Haber siteleri bir haberi, kullanıcıların arama şekline göre 5-6 farklı şekilde soru sorarak başlık açmaya ve konu içerisinde de aynı şekilde sorular sorarak cevaplarında dahi sorulara soru sorarak bir döngüye girmeye başladılar. Haberi görmek okumak isteyen kişi haberin cevabını bulana kadar onlarca dakika sorunun cevabını arar oldu. Sonuç, çoğunda cevap bile yok.
Haber sitelerinin bu denli spam uygulaması yapması sonucunda Google adeta bir çöplüğe dönüştü. Aslında 2015’de de benzer durum yaşanmıştı. Bir sabah tüm spam yapan büyük gazeteleri Google dizinden bir çırpıda sildi. İçerik düzeltmelerine gire gazeteler bir süre sonra yeniden eski havaya büründü.
Haber sitelerinin bu denli Google üst sıralarında yer alması, insanların aradığı bilgiye ulaşamaması bir çok kişiyi bezdirmiş gibi görünüyor. Özellikle son yapılan Google algoritma güncellemelerinde iş çığırından daha da çıkmış durumda. Yaklaşık 2-3 yıl öncesine kadar bir çok bizim gibi olan blog yazarı artık yazmayı bile bıraktı. Biz bile artık eskisi kadar sık yazı girmiyoruz. Bunun nedeni, size ulaşamıyoruz. Bir kısım blog yazarı da hobi olarak yazıyor ancak kimseye ulaşamıyor bile. Özellikle de yeni açılmış sitelerin hiçbir şekilde şansı yok. Bu konular Google forumlarında da çokça tartışıldı ancak herhangi bir sonuç alınabilmiş değil.
Google ders vermek aslında biz kullanıcıların elinde. Google arama motorunu kullanmak yerine alternatifleri kullanmanızı öneriyoruz. En azından aradığınız şeyleri doğru sonuçları ile ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Google’a Alternatif Arama Motorları
1) Duckduckgo
DuckDuckGo, özellikle kullanıcı gizliliğini koruma amacıyla kurulmuş ve en hızlı büyüyen web arama motorlarından biridir. DuckDuckGo, sonuçlarını birçok farklı kaynaktan toplar ve aramalarınızı takip etmez. DuckDuckGo, kendi web tarayıcısı da olan DuckDuck botu, çeşitli siteler, Bing, Yandex ve daha fazlası dahil olmak üzere 100’den fazla farklı kaynaktan elde edilen sonuçları topluyor. Daha sonra bunları son kullanıcıya özel olarak sunmaktadır. Sistem tamamen açık kaynak kodludur ve kod GitHub‘da bile kullanılabilir.

2) Ecosia
Ecosia‘nın tanıtımını daha önce sitemizde de yapmıştık. Ecosia, Aralık ayında Christian Kroll tarafından Berlin’de kurulmuş bir arama motoru. Oluşum tamamen bir doğa dostu olma amacıyla kurulmuş. Ecosia’nın en büyük özelliği yaptığınız aramalar ile dünyanın çeşitli yerlerinde ağaç dikilmesi. Yaptığınız her 45 arama sonucunda bir fidan dikilmekte. Başka herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. Sadece arama yapmanız fidan dikmelerine yardım ediyor. Ecosia arama motoru CO2 (karbondioksit) salınımına engel olarak çalışmaktadır. Enerji gereksinimlerini güneş panellerinden karşılamaktadır.Sonuçları Bing’den çekmektedir ancak kendi algoritmasına göre düzenlemektedir.

3) Bing
Bing, arama motoru haricinde, Bing Ads, Bing Etkinlikleri, Bing Finans ve daha fazlasını içeriyor. Çoğu konuda kendi tercihlerinizi belirleyebilirsiniz, buna reklam ayarları da dahil ve bunlar Google Arama reklamları kadar sinir bozucu değil. Bing ayrıca Facebook ile Apple ve Windows tabanlı cihazlara kolayca entegre olur. Kendi bağımsız mobil uygulamalarına sahip olan Bing, uygun bir Google alternatifidir.

4) Search Encrypt
Search Encrypt, yalnızca çevrimiçi izleyicileri engelleyerek değil, aramalarınızı güvence altına almak için yerel şifrelemeyi kullanarak çevrimiçi izleme önleme özelliğini bir üst seviyeye taşır. Tam koruma için hem endüstri standardı AES-256 bit şifrelemeyi hem de Güvenli Yuva Katmanı şifrelemesini kullanır. Bu, yalnızca aramalarınızın ve diğer web etkinliklerinin çevrimiçi gözetmenlerden güvenli olduğu anlamına gelmez, aynı zamanda bilgisayarınıza erişimi olan yerel kullanıcılar tarafından da kullanılamaz. Bilgisayarınızı biriyle paylaşsanız da çalınsa, internet faaliyetlerinize hiç kimsenin erişemeyeceğinden emin olabilirsiniz.

Search Encrypt ayrıca gizlilik korumalı haritalar ve video aramaları sunar. Şirket, harita sağlayıcısı olarak Open Street Maps kullanıyor, bu nedenle bilgilerinizii Google ile paylaşılmıyor. Ayrıca, videolarınızı videodan önce gösterilen reklamları engelleyerek gizliliğinizi koruyan gelişmiş bir gizlilik modunda görmenizi sağlar. Elbette, tüm bu gizlilik standartlarında, Google Arama kadar iyi arama sonuçları almazsınız. Yine de, aşırı gizlilik arayan herkes için uygun bir Google alternatifi.
5) Yandex
Yandex aslında ülkemizde çok bilinen arama motorlarından biri. Türkiye’te hızlı bir giriş yapmıştı ancak insanların alışkanlıklarını kıramadı. Yandex, Web’de Arama ve benzeri hizmetler sunan Rus merkezli bir şirkettir. Yandex tarafından günde 150 milyondan fazla arama sorgusu ile, dünyanın en büyük Web Arama motorlarından biri ve Rusya’nın önde gelen arama motorudur. Yandex kullanıcının verilerini toplarken, şirket oldukça şeffaftır ve kullanıcıların bu verileri nasıl kullandıklarını ne tür veriler topladıklarını bilmelerini sağlar. Şirket, verilerinize bireyler tarafından erişilemediğinden ve şifreler gibi tüm özel verilerinizin şifreli olduğundan emin olur.

Yandex, kullanıcılarına Görseller, Videolar, Posta, Haritalar, Metrica (Google Analytics’e Eşdeğer) ve Yandex tarayıcısı gibi birçok hizmet sunar; Mobil uygulamalarına ek olarak Yandex Disk (Bulut depolama), Çeviri, Market, Para ve daha fazlası. Yandex tarafından sunulan bu tam teşekküllü hizmetler, onu kolayca Google’a en iyi alternatiflerden biri haline getirir. Google’ı hayatınızdan tamamen kaldırmak istiyorsanız, Yandex’e alternatif olarak mutlaka bakabilirsiniz.
Bu arama motorlarının haricinde Dogpile, Giburu, StartPage, Wolfram Alpha, Yahoo, Qwant ve Ask gibi arama motorlarını da deneyebilirsiniz.
Bizler de Şehirler arası Nakliyat Yapanlar olarak bu sıkıntıyı yaşamaktayız. Bu şekilde güzel paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyoruz. Elinize emeğinize sağlık. Uğraş vererek güzel makale yazmışsınız. Bilgileriniz için teşekkür ederiz.