
Fal tarihi her zaman merak konusu olmuştur. Fal bakmak ile kehanet birbirleri ile iç içe veya aynı şeyler olarak görülse de aslında birbirinden farklı iki anlamdır. Fal bakmanın kehanet ile karıştırılması neticesinde din insanları veya şaman gibi şifacıların kehanet olarak gelecek hakkında haber vermeleri fal olarak görülmektedir. Ancak bu yanlıştır. Fal kehanet değildir. Kehaneti anlatanların ki de fal değildir.
Bu güne kadar elde edilen tarihsel verilere bakıldığında yazının ilk bulunduğu yer olan sabun tarihinde olduğu gibi Mezapotamyadır. Yine Mezopotamya genelinde fal konusunda yazılı belgeler bulunduğu için fal konusunda falın çıkış noktası olarak M.Ö. Mezopotamya’da ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Dünya’nın diğer bölgelerinde çıktıysa bile yazılı bir bilgi ve belge bu güne kadar ulaşmadığı için bir şey söylemek yanlış olacaktır. Kısaca bu güne kadar gelen belgelere dayanarak yazıyı ilk bulan kişilerin Sümerler olduğunu söyleyebiliriz. Yine bu belgeler neticesinde falcılığın ilk başladığı uygarlık da MÖ 4000 – MÖ 2000 yılları arasında Mezapotamya’da yer alan uygarlık olan Sümerler desek yanlış olmayacaktır. Buna göre fal tarihi oldukça eskiye dayandığını söyleyebiliriz. Zamanla diğer uygarlıkların’da fal tekniklerini değiştirdiklerini ve geliştirdiklerini tarihsel süreç içinde görmekteyiz.
Sümerler’de Fal
M.Ö. 4000 ve M.Ö. 2000 yılları arasında Mezopotamya’da bulunan Sümer Medeniyeti, fal konusunda oldukça meraklıydı. Küçükbaş hayvanları kurban edip iç organlarına bakarak, devletin veya kişilerin gelecekleri konusunda tahminlerde bulunmaktaydılar.
Babiller’de Fal
Babiller’de falcılık biraz daha günümüzde burçlarla olan ilişkilere yakın şekilde yapılmaktydı. Astronomiyle bağlantılı şekilde falcılık yapılmaktaydı. Bir çocuğun doğumundaki gezegen konumlarına göre geleceği konusunda tahmin yürütülmekteydi.
Hititler’de Fal
Hititler’de astronomi ile ilgili yakından ilgililerdi. Güneş ve ayın hatta diğer gezegenlerin konumlarına göre doğal felaketler konusunda tahmin yürütmeye çalışmaktaydılar.
Ayrıca saray içerisinde de Sümerlerinkine benzer şekilde hayvan kurban ederek bunların iç organlarına bakarak evet hayır şeklinde cevaplarla fal bakmaktaydılar. Krallar ve devletin geleceği için bakılan bu kurban ile fal ritüeli en çok savaşlar ve sonuçları üzerine olmaktaydı.
Türkler’de Fal
Falcılık Altay halklarında Türkler ve Moğollarda da yaygındı. Yine dünyanın en eski fal kitaplarından olan 9. yüzyıla ait Irk Bitig (Fal Kitabı) Uygurca olarak Orkun Runik (Göktürkçe) abecesi (alfabesi) ile yazılmıştır.

Dikdörtgen çubuğun dört yüzünden her birine O, OO, OOO, OOOO işaretlerini çizip, bu çubuklardan üç tanesi yere atıldıktan sonra gelen işaretlerin karşılığındaki 64 metinden birisi okunur. Benzer şekilde fal bakım olayı Japon kültüründe de gözlenmektedir.
Günümüzde fal bakma çeşitleri de bir kaç tane sanılsa da aslında türlü şekillerde geçmiştekilere benzer şekillerde yapılmaktadır. Su falı, tarot falı, kahve falı, ağaç falı, ateş falı vb. onlarca fal türü bulunmaktadır. Son yıllarda sanal kahve falı da popüler olmuştur.
Tarot Falı
Tarot, Ortaçağ’ın sonlarına doğru Avrupa’da yaygınlaşmaya başlamıştır. 78 karttan oluşan bir oyun kartı destesidir. Zamanla psikolojik destek amaçlı olarak kullanılmaya başlamış ve günümüzde kehanet ve fal ile güncelliğini korumuştur. Geleneksel olarak Tarot 22 adet büyük arkana (arkana majör) kartı ve 56 adet küçük arkana (arkana minör) kartından oluşmaktadır. Küçük arkana kartları klasik iskambil kağıdı destesinin atasıdır. Orta ve uzak Asya orijinli bu kartlar günümüze dek değişerek ve hatta eklemeler yapılarak gelmiştir ve tarot falı olarak güncelliğini korumakta ve popülerdir.
Kahve Falı
Kahve falı, ülkemizde en yaygın fal türlerinden biridir. Geleneksel Türk kahvesinin telvelerine bakılarak gelecek konularında tahminlerin yürütüldüğü bir tür fal ritüelidir. Toplumun büyük kısmında kabul görmüş ve büyük bir kısmı tarafından benimsenmiştir. Toplumun her kademesi tarafından kimi tamamen inanarak , kimileri ise eğlence amaçlı şekilde kahve falı baktırmaktadır. Mobil cihazlar ve internetin de gelişmesiyle online fal kavramı da ortaya çıkmıştır. İnternet üzerinden kahve falının telvelerinin fotoğraf görüntülerinin yüklenmesi ve falcıların fala bakmasıyla gerçekleştirilmektedir.
Daha bir çok şekilde fala bakılmaktadır. Her toplumun kültürü farklı olduğu gibi bu kültürlerinde tarihten bu yana süregelen farklı fal bakma yöntemleri bulunmaktadır. Fala inanırsınız veya inanmazsınız ancak geçmişte atalarımızın büyük kısmının inandığını ve hatta anlarını ve geleceklerini daha iyi bir şekilde yön vermeye çalıştıkları için inandıklarını söyleyebiliriz. Günümüzde de hala fala inanan büyük bir kesim var. Fala inanma falsız kalma deyimimiz bile vardır.