
Daha önceki yazımda keylogger tespiti nasıl yapılır konusunu ele almıştım. Keylogger’a kısaca değinecek olursak, bir tür spyware türünde zararlı yazılımdır. Keylogger bilgisayarda yaptığınız her türlü işlemi kayda alır ve zararlı yazılım sahibine e-posta olarak iletir. Özellikle internet siteleri hesaplarınız, kredi kartı bilgileriniz ve kimlik bilgilerinizin hırsızlığı ön planda olmaktadır. Bunun yanı sıra sizin kimlikleriniz kullanılarak işlenen suçlar ile suçları üzerinize yıkmaya çalışılabilir. Özellikle de hukukun düzgün işlemediği veya bilişim suçlarına bakan hukukçuların bilgisizliği söz konusu ise başınızı ağrıtacak durumlara yol açabilir. Yani sizin keyifle bilgisayar ve internet kullanımınız tamamen zehir olacaktır.
Bilgisayar güvenliği bu açıdan oldukça fazla önemli durumdadır. Anti-virüs ve firewall gibi programlar sizin güvenliğinizi sağlayabilir ancak yeterli bu da olmayabilir. Özellikle bilinçli kullanıcı olmak ve anlık dalgınlıklarla hatalara düşmemeniz gerekmektedir. Tabi bu durum Windows kullanıcısıysanız çok daha önemli. MS Windows dünyada en çok kullanılan işletim sistemi olduğu için ve aynı zamanda kullanıcılarına tam yetki ile bilgisayar kullanımını verdiği için büyük bir sorumluluk yüklemektedir. Bunun sonucunda da bilinçli olmayan bir kullanıcı bilgisayarını istemeden de olsa bir suç makinası haline getirebilir. Eğer ki sadece Windows’da çalışan uygulamalar ile işşiniz yok, genel olarak internet için bilgisayar kullanıyorsanız size önerim bir Linux dağıtımını kullanmanız olacaktır. Windows’da en dikkat etmeniz gereken konulardan biri programları full hale getirmek için kullanılan yöntemleri denememenizdir. Crackleme denen işlemlerde bu exe dosyalarının içerisine zararlı yazılım veya minning yerleştirilmektedir. Bunlar da bilgisayar güvenliğini tehlikeye atmakta veya bilgisayarınızın olduğundan fazla efor sarf etmesine neden olmaktadır. Yani yazılımların hakkı ne ise onu ödeyerek kullanmanız en doğrusu olacaktır. Yazılımlara para vermek istemiyorsanız açık kaynak kodlu yazılımları tercih etmelisiniz. Bunun için en iyi işletim sistemleri de Linux dağıtımlarıdır.
Linux dağıtımları eskiden son kullanıcılar için oldukça zor ve karmaşık bir haldeydi ancak son yıllarda Android’in de gelişmesiyle son kullanıcıya daha uygun hale geldi. Özellikle Linux Mint, Ubuntu, Xubuntu, Fedora, OpenSuse, Pardus ve Mac’e benzer olsun isterseniz ElementaryOS gibi dağıtımları tercih edebilirsiniz. Paranız çok ve güvenli bir işletim sistemi istiyorsanız o zaman MacOS sizin tercihiniz olabilir. Mac OS hakkında da güvenlik sorunları var denilse de siz sistemin yönetici yetkisini elinize almadığınız sürece bu hayli zor bir durum. Ancak unutulmaması gerekirki güvenli sistem diye birşey yoktur. En güvenli sistem fişi çekik sistemdir.
onumuza önecek olursak keylogger denen beladan bahsettik. Bunu da engellemek için yazılımlar mevcut. Bu yazılımlara anti-keylogger denmekte. Sizlere en iyi anti-keylogger ve anti ekran görüntüsü kaydetme uygulamalarını yazacağım.
1) Zemana AntiLogger
Zemana AntiLogger bu tür yazılımların arasında lider konumunda olan bir yazılım. 1 yıllık lisans satın almanız durumunda yaklaşık olarak 30 doları gözden çıkarmanız gerekmekte. Klavye, ekran, webcam ve ekran görüntülerinin kontrolünü sağlayan bir yazılımdır. Windows XP, 7, 8, 8.1 ve 10 için uyumludur.
2) SpyShelter Premium
SpyShelter Premium da Zemana AntiLogger’a alternatif kullanabileceğiniz bir anti keylogger türü. Ücretsiz versiyonunda sadece klavye koruması sağlamakta. Ücretli versiyonunu satın alırsanız klavye kontrolü haricinde, kopyalama işlemi, ekran görüntüsü, webcam kontrolü, ses ve mikrafon kontrolü gibi özellikler sunmakta. Programın ücreti 30 euro civarında. Windows XP desteği yok ancak Windows 7, 8, 8.1 ve 10 desteği mevcut.
3) DataGuard AntiKeylogger
DataGuard AntiKeylogger’da yine SpyShelter Premium ve Zemana AntiLogger gibi özelliklere sahip iyi bir anti-keylogger yazılımıdır. Ancak DataGuard AntiKeylogger uzun süredir güncelleme almamaktadır. Güncelleme alamadığı içinde Windows XP 32bit, Windows 2000 32bit ve Windows 732bit desteklemektedir. Bu durumda bile oldukça kaliteli bir anti-keylogger konumundadır. 15 günlük deneme süresi mevcuttur. Yazılımın full sürümü 59 dolardır.
Anti-keylogger için en iyi tercihler SpyShelter Premium ve Zemana AntiLogger olacaktır. Güvenli bir şekilde bilgisayarımın tadını çıkarayım diyorsanız Linux dağıtımları veya Mac’e yönelmenizde fayda var. Ancak Windows’da tercih kılıyorsanız kesinlikle bir ücretli olarak bir anti-virüs kullanmanızı tavsiye ederim. Daha da güvenlik için yukarıdaki anti-keylogger’ları tercih edebilirsiniz.
Kaydet
Kaydet