OturanBilge.com'da Yazar Olmak İster Misiniz?

Yaşam

Banka Pozisyonları

banka pozisyonlari

Operasyon destek, müfettiş yardımcılığı, gişe yetkilisi, management trainee” gibi pozisyonlarının anlamlarını, mesai ve çalışma saatleri, ücret ve sosyal hakları nelerdir?

– Öncelikle bildiğim kadarıyla istanbulda’ki genel merkezlikler dışında şubelerde mesai saatleri sabah 8.30 akşam kasa kapanıncaya kadar. Bazı extrem günlerde gece 10′a kadar mesaiye kalmayı anlarımda gerçekten bu kasaları sayma ve kasa kapama işlemi her zaman bu kadar uzun mu sürüyor? 5′te müşteri alımı bitiyor 6′ya kadar içerde ki müşteriler bitiriliyor desek bence 7′de işlemler bitmeli. Kasada açık çıkmaması halinde. Genel mesai saatleri bu kadar uzun ve boğucu mu oluyor?

Pozisyonları ve Görevleri

-Operasyon destek elemanlığı nedir? Görevi nedir? Ne iş yapar? Maaşı ne kadardır? Ayrı bir sınavı mı vardır? Yoksa genel sınavına mı tabi olunur? Çalışma saatleri ne kadardır?

-Müfettiş yardımcılığı nedir? Görevi nedir? Ne iş yapar? Maaşı ne kadardır? Ne kadar mesaisi sürer? Bir bankada veznede çalışan adam yanında ki stajyer kıza söylerken duymuştum bir bankaya gireceksen müfettiş yardımcısı olarak gireceksin demişti. Bunun sınav soruları ayrı ve üst kademe.

Banka pozisyonları
pozisyonları

– Gişe yetkilisi nedir? Görevi nedir? Ne iş yapar? Maaşı ne kadardır? Ne kadar mesaisi sürer? Sanırım en uzak durulması tembihlenen ama en önü açık pozisyonlarından bu olsa gerek. Her yeni elemanı gişeye koyuyorlar. 6 ay sonunda memur statüsü kazanıyor. Ileride de şube müdürlüğüne kadar yolu var.

-Bu management trainee görevi nedir? Ne iş yapar? Maaşı ne kadardır? Ne kadar mesaisi sürer? Yönetici yardımcılığı yetiştiren bir program.

Eğitimin Bankacılığa Katkıları

Öncelikle bankacılık için iktisat alanında yüksek lisans eğitiminin bankada hiçbir getirisi olmuyor. Şöyle ki çoğu şube müdürü lisans mezunu olduğu için kendisinden daha mektepli adamı işe almaya pek sıcak bakmıyor. Zaten bir şekilde pozisyonunda yer aldıysanız eğer hem yüksek lisans yaparken hemde bankada çalışmak zor olur. O temponun içine girince başka bir şeye zaman kalmaz pek. Ama burada şöyle bir parantez açmam gerekecek.

Iş bankası ve çoğu devlet bankası lisans ve iktisat bile olsa AÖF mezunlarını kabul etmiyorlar. Sınav davetiyesi bile alamıyorlar ki şanslı olanlar gişeye girebilsin. Onun dışında herhangi bir 4 yıllık örgün eğitim idari bilimler fakültesinden mezunsanız eğer şansınız %50 daha fazladır. Aöf mezunları için bu dediğim yüksek lisan olayının tersi makbuldür. Mersin, konya selçuk veya ege üniversitesi tezsiz uzaktan yüksek lisans eğimi yapıyorlar. Alesten +60 üstü ve kpdsden +55 alırsanız ve 7.0oo tl verirseniz yüksek lisans yaparak devlet bankalarına girme şansınızı %60 arttırırsınız.

Bankacılık sektörünün kaşarlarından gençlere vereceği ilk tavsiye, bankacılık düşünüyorsanız eğer kamu bankalarından (ziraat, vakıf ve halk) birini tercih etmenizdir. Özel olacaksa da iş bankası olabilir. Çünkü özel bankalarda umulduk hiçbir şeyi bulmyabilirsiniz. Uzun çalışma saatleri, az maaş, sinir, stres, hedef baskısı vs.

banka pozisyonlari 3
pozisyonları

– Mesai saatleri, kamu bankalarında 6.30-7 gibidir. Özel bankalarda minimum 7.30′dur. Özellikle ay sonlarında falan 9′a kadar şubede kalındığı olur. Ama bunun sebebi öyle kasa tutturmak falan değil bildiğin satış baskısıdır. Hedefler sürekli artar ve siz de sürekli daha fazla çalışmak zorunda kalırsınız.

pozisyonlarından operasyon destek elemanlığından uzak durulmalı. Zira, kasa açmayan destek elemanı pozisyonudur o. Evrak işi yapar daha çok. Yükselme olanağı pek yoktur.

Şubelerde iki birim bulunur; operasyon ve satış. Operasyon bildiğiniz gişe memurları ve operasyon elemanlarından oluşur. Kasa açarlar, fatura yatırırlar, para alışverişi temel işleridir. Ama yükselme olanakları kısıtlıdır. En fazla operasyon yönetmeni olabilirler. Satış ise bireysel ve ticari olarak ikiye ayrılır. Bireysel’de kredi kartı satıcam diye kapı kapı gezmek zorunda kalabilirsiniz. Ama risk daha azdır tabi. Ticaride ise sorumluluk ve risk yüksektir. Çok daha bilgi ve deneyim gerektirir. Dolayısıyla yükselme şansı da daha yüksektir. Şube müdürleri genellikle ticari satış personellerinden çıkar.

– Müfettiş yardımcılığı ise pozisyon olarak şubecilikle hiçbi alakası olmayan, genel merkezde bulunan teftiş kurulu’na bağlı olarak çalışılan ve şubelerin yaptıkları işlemlerin uygunluğunu denetleme işidir. Maaşları yüksek, çalışma saatleri belirsizdir. Hafta içi türkiyenin dört bi yanındaki şubelerde gezerler. Yani, belirli bir çalışma yerleri yoktur, o hafta hangi şube teftiş edilecekse o ile giderler. Yani zor iştir, statüsü vardır elbet, ama otel odalarında geçirirsiniz zamanınızın çoğunu. Ayrıca, bankalar müf. Yrd. Sınavlarında oldukça kapsamlı bir ingilizce sınavı ve geçerseniz de ingilizce olarak mülakat yaparlar. Bir senede en fazla 10 tane müf. Yrd. Işe alır, onu da belirteyim.

– Gişe yetkilisi, kasa açıp para yatırma, çekme yapan görevlidir. Bankoda çalışanlardır yani. Maaşları 2500-3000 TL arasındadır çoğu bankada. Gişeden girerseniz en fazla gideceğiniz yer operasyon yönetmenliği yani müdür yrd.’lığıdır. O da baya uzun bir yoldur ama.

– Management trainee (mt) de satış pozisyonlarıdır daha çok. Eğer bir bankaya girmeyi aklınıza koyduysanız bence mt olarak çalışmayı tercih edin ilk etapta. Zira önleri daha açıktır, tabi iş gişeye göre biraz daha komplike ve risklidir. Maaşları da gişeden bir 200-300 tl daha fazla olur genelde.
Dediğim gibi, öncelikle şubede mi yoksa müfettiş olarak mı çalışmak istediğinize karar vermelisiniz. Eğer şube ise de operasyon mu yoksa satış mı istediğinizi belirlemelisiniz. Yine de her türlü, ben bankacılığı kimseye meslek olarak tavsiye etmem, hem özel hem de kamu bankasında çalışmak gerçekten insanı yıpratır. Stresi yoğun bir meslektir.

Related posts
Yaşam

Tesettürün Uydurma Kuralları

Yaşam

Evlenecek Erkek Nasıl Davranır: 5 İpucu

Yaşam

Regl ile İlgili Bilinen 5 Yanlış

Yaşam

Hergün Sevişmek için 5 Neden

E-Bültenimize Abone Olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir