
Bir insanın vücudunun sağlığının korunmasını sağlayan şey bağışıklık (immun) sistemidir. Bağışıklık sistemi çöken kişi her türlü hastalığa açık hale gelmektedir. Bunları yazsak binlerce hastalık saymak zorunda kalırız. Kısacası aklınıza gelebilecek her türlü hastalık diyebiliriz. Bunlara gözde çıkan arpacıktan tutun, HPV türleri, molloscum contagiosum (göbekli siğil), mantar hastalıkları, grip vs. dahil.
Bağışıklık sistemimizi tam anlamıyla rayına oturtarak yaşamak günümüzde ne yazık ki çok zor hale geldi. Ancak imkansız değil. Eğer ki bağışıklık sisteminizi iyi bir şekilde korumak ve yükseltmek istiyorsanız bu yazıyı dikkatlice okumanızı ve uygulamanızı tavsiye ederim.
Bağışıklık sistemimizi korumak için neler yapmalıyız?
- Bağışıklık sistemimizin en önemli unsurlarından biri uykudur. Burada bahsi geçen uyku herhangi bir saatte yatıp 10 saat boyunca uyumak anlamına gelmemektedir. Belirli saatlerde, daha doğrusu uyku uyunulması gereken saatlerde uyunmasıdır. Akşam saat 23.00’dan önce yatmanız ve 8 saat uyumanız en sağlıklısı olacaktır. Uyuduğunuz ortamın kapkaranlık olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun temel nedeni beynimizde yer alan epifiz bezi (3. gözümüz diye de adlandırılır) 23.00-03.00 saatleri arasında melatonin hormonu salgılamaktadır. Bu hormonun da bağışıklık sistemimizde olumlu yönde büyük etkisi bulunmaktadır. Zifiri karanlık ortamda ise melatonin hormonu salgılanması en iyi şekilde olmaktadır.
- Florürlü içeceklerden ve florürlü diş macunlarını kullanmaktan kaçınınız. Florürlü diş macunları özellikle epifiz bezinin kireçlenmesi ve melatonin maddesi salgılanmasının azalmasına neden olmaktadır. Eczanelerde satılan diş macunlarını kullanabilir veya evde yapabileceğiniz bir diş macunu kullanabilirsiniz.
- Şeker tüketiminin zararları adlı konumuzda işlediğimiz gibi şeker tüketimini kesmelisiniz ve doğal yollardan şeker ihtiyacınızı karşılamalısınız.
- Probiyotik ve prebiyotik besinler (kefir, kımız, özellikle lahana turşusu, boza, ev yapımı yoğurt vb.) tüketmeli veya hazırda satılan tablet, hapları kullanabilirsiniz. Bu tür besinler bağışıklık sisteminin kalesi diye adlandırabileceğimiz bağırsaklardanki kötü bakteri ve mantarları azaltmaya yarayacaktır.
- Fast-food diye tabir edilen hazır gıdalardan ve GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizmalar) besinleri tüketmekten kaçınınız.
- Hazırda satılan meyve suları, kola vb. aşırı şeker içeren gazlı içecekler, hazır meyveli süt ve yoğurtlar, abur cubur diye adlandırılan ipler, çikolatalar, bisküviler yani kısacası hazırda satılan paketli gıdalardan uzak durmalısınız.
- Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmalısınız. Alkol tüketiminiz varsa bunu haftanın belli bir günlerinde aşırıya kaçmayacak şekilde tüketiniz. Tüketeceğiniz alkol mayalı olursa (bira, şarap gibi) probiyotik bakımından zengin olabilmektedir.
- Gereksiz yere ilaç kullanılmasından kaçınmak. Özellikle bilinçsiz yere antibiyotik kullanımları bağırsaklardaki yararlı bakterilerin ölmesine neden olmaktadır. Daha önce de belirtildiği gibi bağırsaklar bağışıklık sisteminin kalesi konumundadır.
Genel hatları ile yukarıdaki yazılan maddeleri uyguladığınız veya uygulayabildiğiniz taktirde güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilirsiniz. Ancak bunu genel haliyle disiplinli bir şekilde sürdürebilmeniz önemlidir. Soru ve yorumlarınızı aşağıya yazabilirsiniz. Sağlıklı günler… haberci/oturanbilge.com
Kaydet
Kaydet
Kaydet